Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 11:55 - Защо да гласуваме с "не" на референдума?
Автор: platanus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2013 22:40


За няма недоразумения - тази статия изразява моето лично мнение и не ангажира по никакъв начин ИК "Зелените алтернативи против АЕЦ", въпреки, че неформално погледнато, всички позиции, изразени в него са в съгласие със официалните становища на комитета.

И така, по същество...
Референдума, който предстои на 27-ми януари е първия в българската история след 1971 г., който обаче не може да бъде наречен демократичен.
Значението на сегашния рефеендум не се ограничава само до отговора на въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", а реално това е и тест дали в България има гражданско общество или не.

Така се получи, че съм лично и пряко ангажиран (неслучайно, разбира се) в кампанията на един от нерегистрираните комитети, защитаващ позицията "не".
Атомното лоби в България се постара да постигне целите си, като работи на много фронтове, най-важния от които в момента е да опорочи това допитване до народа по всички възможни начини. Ето как:
1. Чрез формулиране на абсурден въпрос.
Той е много двусмислен и като знаем колко са вещи "атомните" юристи, както и да бъде отговорено на въпроса, те ще се опитат да подменят народната воля. По-конретно: фразата "изграждане на нова ядрена електроцентрала" е двусмислена, защото би могло да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и той да бъде наречен "нова ядрена централа". Проблеми никакви!
2. Чрез поставяне на недемократични ограничения на комитетите, целящи да ограничат въздействието на позицията "не".
Самата идея за "регистриране на застъпници на алтернативната позиция" е безумна, защото какво би представлявал един референдум без защитници на позицията "не"?
ЦИК си изсмука от пръстите изискването всеки комитет да събере 7000 валидни подписа на български граждани с избирателни права, само за да се регистрира един такъв комитет, приравнявайки това със изискванията за регистрация на кандидати за президент и вицепрезидент. Каква е връзката, питам аз?? Естествено няма такава, но целта е ясна - да се запуши устата на инакомислещите. При това според закона подписващите се трябва да запишат свои лични данни: трите имена, ЕГН и адрес, което отблъсна много хора, които не желаят втора АЕЦ и в крайна сметка доведе до формалния отказ на ЦИК да регистрира нашия комитет. И на всичкото отгоре - тези подписи трябваше да се съберат за абсурдно краткия срок от три седмици.
3. Поведението на министър-председателя Бойко Борисов, което е тип "фурнаджийска лопата".
Вече като че ли обръгнах на противоречивите му изявления по всякакви въпроси, включително и бъдещето на ядрената енергетика у нас. Няма да се спирам на подробности, защото цяла отделна статия не би ми стигнала да опиша превратностите и острите завои на бойковата мисъл само по този въпрос. Само ще припомня, че последно (на 6 януари) той заяви следното: "За референдума моето указание към партията ще бъде "Не"". Но в същото предаване каза, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми блок в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести. Така, че от него очаквам всичко.
4. Пълното информационно затъмнение относно плановете за нова АЕЦ.
Това е сага, по-удивителна дори от изявленията на г-н Борисов, но и много по-цинична от тях. Нужно ли е да се спирам подробно на нея? Мисля, че в случая няма какво да се доказва, защото се случва пред очите ни, но истината продължава да бъде внимателно укривана.
5. Цената на евентуалното изграждане на АЕЦ Белене.
Тази точка е свързана с предишната. В момента се говори за цена от 6,3 до 10,3 милиарда евро. Реалния строеж със сигурност би излязъл повече. Тук се намесва и факта, че липсва серизен инвеститор, което означава, че отново българската държава (тоест всички ние и доста поколения след нас) ще се нагърби с изграждането и всички последващи проблеми - извеждането от експлоатация на блокове с изтекъл ресурс и съхраняването на ядрените отпадъци за вечни времена.
6. Рисковете свързани с използването на АЕЦ.
Все още помним катастрофата в Чернобил, чийто реактор все още - след повече от 26 години не е обезопасен. Катастрофата във Фукушима от 11 март 2011 г.пък е най-пресния пример за хората с "амнезия" за рисковете от използването на АЕЦ. Двата инцидента са оценени от INES с най-високата 7-ма степен на опастност. Някои експерти смятат, че ще са нужни 40 г. за справяне с аварията във Фукушима.
Извода е, че ядрената енергетика представлява най-рисковата технология, която човека е създавал в цялата си история. Никоя държава или технология не може да предостави стопроцентова гаранция, че няма да се случат природни катаклизми, технически проблеми, човешки грешки или терористични атаки. Авариите в Чернобил  и Фукушима ясно го доказват. Последиците не могат да се опишат само с цифри, но например финансовите разходи за справяне от аварията във Фукушима надхвърлят 100 милиарда евро за 2011 г. Няма застрахователна компания в света, която да поеме сама застрахователния риск от потенциална авария, а навсякъде той се поема и от държавата. Риска е фактор, заради който си залужава да се замислим имаме ли нужда от нова АЕЦ и изобщо от нови или "реанимирани" блокове.
7. България произвежда повече ток, отколкото консумира. Източник: http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=30&a1=162&a2=166#cont
За сравнение, инсталираните енергийни мощности у нас към 2010 г. са 10 GW.
8. ВЕИ технологиите поевтиняват много с развитието си, докато ядрените технологии - точно обратното - стават все по-скъпи.
9. Загубите в eлектропреносната мрежа са около 30%. Затова е по-разумно да строим мощности там където се консумира ел. енергията, а не енергийни мастодонти. При това мощности, базирани на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
10. Отработеното ядрено гориво се връща от Русия в АЕЦ "Козлодуй": http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2012/12/blog-post_20.html
11. Площадката в Белене е сеизмично активна зона. През 1977 г., по време на земетресението във Вранча загиват над 100 човека във Свищов.

Аз съм против изграждането на нови (и удължаване живота на стари) ядрени мощности където и да е в България, включително на площадката на съществуващата АЕЦ "Козлодуй".
Но съм и "за":
- ефективно използване на съществуващите ВЕЦ. На 10 януари сутринта на информационния ни щанд в Пловдив се спря инж. Аргиров - човек, който над 30 години е строял най-големите язовири в България. Той ни обясни, че в момента най-големите ВЕЦ-ове у нас не произвеждат ток, за да може да работят блоковете в АЕЦ! Според него всички тези язовири в момента са пълни и става въпрос за около 2 милиарда кубически метра вода, която има потенциал да произведе 2000 гигавата електроенергия (по 1 KW на куб. м.). Забележете, това е потенциал, който само седи и чака да бъде използван, при това без да се излее и 1 кубичен метър бетон!
- изграждане на фотоволтаични мощности на съществуващи покриви на сгради, а също така и на други подходящи, което може да направи енергийно независими много български домакинства и производства и в крайна сметка и държавата ни като цяло.
- повишаване на енергийната ефективност (ЕЕ) на сградите, транспорта и всички промишлени процеси, което е задължение на България според европейската директива 2012/27/ЕС. Цитарам сайта на Европейската комисия: "On 19 May 2010, the EU adopted the Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EU (EPBD) which is the main legislative instrument to reduce the energy consumption of buildings. Under this Directive, Member States must establish and apply minimum energy performance requirements for new and existing buildings, ensure the certification of building energy performance and require the regular inspection of boilers and air conditioning systems in buildings. Moreover, the Directive requires Member States to ensure that by 2021 all new buildings are so-called "nearly zero-energy buildings"."
- промяна на разточителното мислене в отговорно такова по отношение консумацията на енергия на битово, индустриално и държавно ниво.


В заключение мисля, че сме свидетели на прилагането на подхода "Искай повече, за да получиш колкото ти трябва". Тоест, искай АЕЦ Белене (която така или иначе няма да бъде построена, но ще бъдат похарчени огромни финансови и човешки ресурси), за да получиш VII-ми блок и удължаване живота на пети и шести в АЕЦ "Козлодуй".



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platanus
Категория: Лични дневници
Прочетен: 41875
Постинги: 18
Коментари: 6
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930